top of page

VALGE LAEV Tallinnas


Eesti Maalikunstnike Liidu näitus


Kadrioru Galerii, Tallinn

Näituse avamine 14.03.2023 kell 17.00

14.03. - 29.04.2023

Näitust toetab: Eesti Kultuurkapital

Kunstnikud: Vano Allsalu, Stanislav Antipov, Ivi Arrak, Jaan Elken, Herlet Elvisto, Pille Ernesaks, Evi Gailit, Anne-Mai Heimola, Mirjam Hinn, Eva Jänes, Saskia Järve, Kai Kaljo, Anniki Kari, Erki Kasemets, Kaie Kal, Liis Koger, Liisa Kruusmägi, Piret Kullerkupp, Maret Suurmets Kuura, Andro Kööp, Tiia Külv, August Künnapu, Vilen Künnapu, Mati Kütt, Maria Lapteva Sidljarevitš, Airi Luik, Kaie Luik, Philiph Arvo Luik, Ivika Luisk, Helle Lõhmus, Andrei Maksimjuk, Margus Meinart, Lilian Mosolainen, Anu Muiste, Peeter Must, Ulvi Oro, Riin Pallon, Tiiu Pallo-Vaik, Mall Paris, Per William Petersen, Sirje Petersen, Lii Pähkel, Imbi Rahumaa, Piret Rohusaar, Ingmar Roomets, Mari Roosvalt, Uno Roosvalt, Rait Rosin, Leho Rubis, Kamille Saabre, Valev Sein, Margus Sorge Tiitsmaa, Angela Soop, Аnatoli Strahhov, Kätlin Stahl, Ursula Sõber, Santa Zukker, Karl-Erik Talvet, Tiina Tammetalu, Lola Tehver, Edgar Tedresaar, Olga Tobreluts, Heli Tuksam, Maris Tuuling, Katrin Valgemäe.

Näitust korraldab: Eesti Maalikunstnike Liit

Kuraator: Tiiu Rebane


Eesti Maalikunstnike Liit avab 14.märtsil Kadrioru Galeriis ülevaatliku näituse Valge Laev II.

Valge laev oli 1860. aasta paiku Tallinna lähistel prohvet Maltsveti uskumustes laev, mis pidi tulema ja viima usklikud paremale maale. Teoloogi ja kultuuriloolase Riho Saardi järgi mainivad varasemad allikad maltsvetlaste uskumist ime läbi Jeruusalemma jõudmisest või pilve ootamisest, mis neid ära viiks. Maltsvetlastest saati on valge laev muutunud Eesti kultuuris tugevaks kujundiks, tähistades oodatavat ja loodetavat pääsemist, mis võib ka tulemata jääda.

Ajaloolisi paralleele on nähtud nii Esimese maailmasõjaaegses Inglise laevastiku ootuses kui Teise maailmasõja aegse massilise põgenemisega üle Läänemere (peamiselt Rootsi) kui ka Nõukogude aja alguses katkenud sidemete taastamise

järel Eesti ja Soome vahel kurseerinud laevadega Vanemuine (1965-66), Tallinn (1966-1980) ja Georg Ots (1980-2000).

Parvlaev Estonia uppus 28.septembri öösel 1994 reisil Tallinnast Stockholmi. Hukkus vähemalt 852 inimest.

Valget laeva võib Eesti kultuuris pidada nii mütoloogiliseks sümboliks kui puht esteetiliseks kujundiks; nii ajalooliselt küllastunud märgiks kui reaalseks objektiks. Kindlasti on aga kunstnikel olnud vabad käed interpreteerimaks teemat vastavalt isiklikule autorimõttele ja nii on näitus omalaadse allegoorilusega avaldamas omamütoloogia keskset maailmataju ning väljakirjutamas alateadvuse draivereid.

Stockholmi Eesti Majast tagasi saabunud teosed moodustavad Tallinna galeriis hõlmava maali-installatsiooni ja muudavad näituse tundeliseks ettekandeks etteantud teemal.




336 views0 comments
bottom of page