top of page

Riiklik Kultuuri elutööpreemia 2021

Õnnitleme Tiit Pääsukest kultuuri elutööpreemia pälvimise eest!

„Kultuuri- ja spordipreemiad on kõrgeim tunnustus ja tänu, mille kaudu valitsus avaldab tänu ning tunnustab kultuuri- ja spordirahvast. Need inimesed on rikastanud ja viinud edasi meie rahvusmõtet ja -aadet ning on oma saavutustega olnud innustajateks väga paljudele kaasmaalastele,“ ütles kultuuriminister Anneli Ott.


Elutööpreemia laureaat, maalikunstnik Tiit Pääsuke tähistab tänavu detsembris 80. aasta juubelisünnipäeva. Tartu Kunstimuuseumis avati möödunud aastal tema loomingu ülevaatenäitus „Nostalgiata“, mis jääb külastajatele avatuks 25. aprillini 2021.

Tiit Pääsuke on Eesti Kunstnike liidu auliige, Eesti Maalikunstnike Liidu liige ning Eesti Kunstiakadeemia emeriitprofessor. Näitusetegevuses on Tiit Pääsuke osalenud alates 1968. aastast, aastate jooksul on tal olnud lisaks rohketele rühmanäitustel osalemisele enam kui nelikümmend isiknäitust. Tiit Pääsukest on pärjatud rea oluliste auhindade ja preemiatega, teiste hulgas Konrad Mäe nimelise medaliga 1992. aastal ja Kristjan Raua nimelise preemiaga 1975. ja 1981. aastal, Vilniuse maalitriennaali preemiaga 1975. aastal. Pääsuke on pälvinud kultuuri aastapreemia 2011. aastal ja Valgetähe IV klassi teenetemärgi.

Tiit Pääsukese elutööpreemia kandidaadiks esitasid teiste hulgas Eesti Kunstiakadeemia, Sihtasutus Kunstihoone, Tartu Kunstimuuseum ning preemia varasemad riigipreemia laureaadid Kadri Mälk ja Jaan-Eik Tulve.




FOTO: Urmas Luik / Pärnu Postimees

40 views0 comments
bottom of page