top of page

HORTUS BOTANICUS. Vol II


Eesti Maalikunstnike Liidu kuraatorinäitus Draakoni Kõhus.

See on müüginäitus (müüki teostab Draakoni Müügigalerii)


HORTUS BOTANICUS. Vol II


Koostaja, kujundaja: Tiina Tammetalu

DRAAKONI KÕHT juuli - oktoober 2022

Osalevad:

Mari Roosvalt, Uno Roosvalt, Anne Parmasto, Valeri Vinogradov,

Mall Paris, Jaan Elken, Vilen Künnapu, Mati Kütt, Tiina Tammetalu, Marko Mäetamm, Vano Allsalu, Andro Kööp, Jane Remm, Mauri Gross, Mall Nukke, TaRRvi Laamann, Tiit Jaanson, Anna Litvinova, Liis Koger, Christel Allik, Kristiina Jakimenko


Kuraatorinäitus "Hortus Botanicus" on lilledelinna Türi galeriist, kus mais 2022 eksponeeriti näituse esmast, Vol I, nonprofit väljaannet, jõudnud tänaseks Draakoni Kõhtu – Eesti Maalikunstnike Liidu müügigaleriisse.

On saabunud aeg koguda profitit!

Näituse müügiversioon on mõnevõrra muutunud: Draakoni Kõhus – johtuvalt ruumisituatsioonist - ei näe me esmanäituse kõige suuremõõtmelisemaid teoseid ning autoritelt, kes seal esitasid gruppe, on siin eksponeeritud igalt vaid üks maal.

Hortus Botanicus Vol I nonprofit Türi Galeriis koosnes valdavalt absoluutselt värsketest, spetsiaalselt just sellele kuraatorinäitusele loodud teostest, daatumiks 2022. Mõistetavalt ei raatsinud kõik autorid nüüd, peale oma uudisteose nö maailma esmaesitlust, sellest kohe loobuda, seda müüki panna. Samas teisalt, Draakoni Kõhu soodne paigutus nii ajas kui pealinna kaardil tõi aga nüüd esinema ka neid autoreid, kelle osavõtt oli kuraatori poolt väga oodatud, kuid kes eri põhjustel näituse esmaversiooniga kevadel Türi Galeriis ühineda ei saanud.

Näituse vorm on seega mõneti muutunud – Türi galerii kujunduse väljapeetud nonprofit-rangus on siin saanud hoopis kergema ja tihedama asetuse.

Mulle maalijana meeldib mõte, et EML lõi Draakoni Kõhu müügigalerii just füüsiliste piltide väljapaneku võimaldamiseks - valdavaks saanud e-kauplemise ajastul pean seda eksklusiiv-müügisalongi pidamist vägagi kiiduväärt ettevõtmiseks. See on Haute Couture e-galeriide taustal. Hästi loogiline ja õige teekond professionaalsele kunstiloomingule, mis esmalt loodud ja esitamist leidnud täiesti puhta nonprofitina..Just seetõttu Hortus Botanicuse koostajana Draakoni Kõhust kui ideest ka huvitusin ning selle projekti tegevust praktikas nüüd ise täiesti vabatahtlikult ja puhtast tegemisrõõmust toetan.

Millest näitus räägib?

Idee on jäänud samaks – maailm on üsna äkki valusalt ja tundmatuseni muutunud. See muutus puudutas meid kõiki. Aga ometi on tulnud kevad, on tulnud suvi. Lilled õitsevad jälle. Ja kunstnikud maalivad. Oleme elus, võibolla tänu sellele, et kõigele vaatamata ikka maalida tahame ja võime.

Hortus Botanicus – taimede aed – on minu jaoks metafoor maalikunstnikust kui lillest või taimest kaitsva aia rüpes. Teda kaitseb tema eriline olemine, tema töö ja sellest tekkiv õnnestav meeleseisund.

Tiina Tammetalu

näituse kuraator, maalikunstnik

41 views0 comments
bottom of page