top of page

MAALIDES METSA

EESTI MAALIKUNSTNIKE LIIDU KURAATORNÄITUS

SWEDBANK PRIVAATPANGANDUSE OSAKOND, Tallinn

8.11.- 1.12.2018

Kuraator: Tiiu Rebane

pla.jpg

Eesti Maalikunstnike Liidu (EML) ja Swedbanga koostöös on Swedbanga privaatpanganduse ruumides alates 8.novembrist avatud ülevaatlik loodusmaalinäitus Maalides Metsa, mis võtab kokku EML ühe tänavustest peateemadest – loodusmaali aktuaalsuse küsimusest kaasaja kontekstis.

 

Muhu Kunstiresidentuuris (www.ai-res.org) toimunud suvise eelüritusena tõi EML korraldatud maalisümpoosium Maalides Metsa kokku ligi 15 kunstnikku Eestist, Soomest, Saksamaalt ja Venemaalt.  Sümpoosiumi aruteluderohkete seminaride eesmärgiks oli välja selitada uued võimalikud looduskäsitlused kaasaegses maalis ning uurida, kas zanri viljelemise mõte jääb kaasagsest elust tõesti maha või on looduse piltidel tänapäeva inimesele siiski veel midagi öelda.

 

Nii kõnelesid Prof. Jaan Elken, loodusaktivist Linda-Mari Väli, filosoof Hasso Krull, kunstiteadlane Leila Lükko, kuraator Tiiu Rebane jt Metsast, metsikusest, nartsissismist, dekadentsist ja ökognoosisest, Metsa mõistest ja kujutamise viisidest kunstiajaloos, Metsast kaasaegses kunstis ja Ökokriitikast.

 

Loodus on seni olnud Eesti kultuurist lahutamatu osa, seda nii hingestatud looduslüürika ja müstitsismina kui ainesena, millest teadlikult kaugeneda. Just loodus on see tugipunkt, millele Eesti kujutava kunsti traditsioon näib püsivalt toetuvat ning loodus on traditsiooniliselt ka prisma, läbi mille inimene oma elu ning olemist mõistab ja ettekujutab.. või ehk millest tervenisti distantseeruda soovib.

Olles eurooplased näime endiselt olevat valdavalt metslased ehk metsarahvas, kellel sammal, seened ja puudemühin tuntavalt veres püsivad ning kuidagi lahti ei lase, tahame siis seda või mitte.
 
Novembrist detsembri lõpuni on sümpoosiumil valminud ja metsale pühendatud teosed, kõrvuti paljude teiste Eesti maalikunstnike töödega, väljas näitusel Swedbank privaatpanganduse galeriis, taasluues näitusepinnale ettekujutlust kunstimõtte arengutest, Eestimaa suvest, looduse lüürikast ja olemise füüsikast. 

Loodame et näitus saab publikule olema muljeterohke taaskohtumine Eesti maalikunsti ja loodustunnetuse eri variatsioonidega.


Näitusel osalevad:

Vano Allsalu, Jüri Arrak, Jaan Elken, Herlet Elvisto, Pille Ernesaks, Ivar Kaasik, Veiko Klemmer, Piret Kullerkupp, Philip Arvo Luik, Helle Lõhmus

Elo-Mai Mikelsaar, Anne Moggom, Lilian Mosolainen, Karl-Kristjan Nagel, Mall Nukke, Tiiu Pallo-Vaik, Juss Piho, Kristiina Pärk, Tiit Pääsuke

Jane Remm, Mari Roosvalt, Uno Roosvalt, Leho Rubis, Kamille Saabre, Valev Sein, Anatoli Strahhov, Karl-Erik Talvet, Tiina Tammetalu

Margus Tiitsmaa, Toomas Vint, Eduard Zenchik ja külalistena sümpoosiumi kunstnikud Päivo Pussila ja Raimo Törhönen Soomest

Primavera
Metshaldjas
Metsavana pärastlõuna
Raagus sõnad
Mustikasupp EST.2018
Kuusevõrsesupp EST.2018
Mets
Metsamari.Küpsemine
Mets
Pilveriik
Juur
Acer
X
Ööbiku laul
Tere tulemast
Talv tuli korraks tagasi.Sula
Püha vaim üleval vasakul
Uus maa.Vaade väravast
Lõuka mänd Saaremaal I
Lõuka mänd Saaremaal II
Metsaelu
Üleminekud
Ootel
Ka see oli mets
Metsik paradiis
Rägastikud.Eravaldus
Roheline
Loopealne kasvab metsa 1, 2
Kolmik idüll
Idüll III
Tempel
Tants Kaerametsal
Peegeldus
Enne uut algust
Juba on kuulda ka lindude hääli
Metsa ilmumine tordilõiguna
Metsa ilmumine õhetava naisena
Minu Jahimaa
Põld metsaga tagaplaanil
Põhjala mets I
Põhjala mets II
Diptühhon. Mets
Mõned kasvavad puud
Laskuv pilv
Back to house

Kataloog, plakat Tiiu Rebane, Fotod näitusest Eduard Zentsik, Tiiu Rebane

bottom of page