top of page

MUUTUV JA MUUTUMATU

EESTI MAALIKUNSTNIKE LIIDU AASTANÄITUS, 2016

1. aprill – 22. mai 2016

PÄRNU UUE KUNSTI MUUSEUM

Kuraatorid JAAN ELKEN ja MARI ROOSVALT

poster2C3-HALL---FINALweb.png

Eesti maalikunsti raudvara ei ole oma enamuses pidanud vajalikuks suhestuda iga uue, metropolidest siia jõudva tuule/tuulekesega – väljendusvahendite teisenemine nende kunstnike loomingus on pigem pidev, aeglane ja katkematu protsess, ja märgatav vaid eriala peensustega kursisolevatele kolleegidele ja maalikunsti kiindunud kunstipublikule. Kavandatav näitus toob ühe katuse alla võimalikult erinevad praktikad ja kunstnike põlvkonnad, luues kontrasti- või samastumise printsiibil intensiivse maalimaastiku.
Näitusele on kaasatud ka nende kunstnike looming, kes projektipõhiselt maalikunstiga tegeledes loovad uusi vaatenurki maalikunstile. Alates 1970-ndatest on maalikunsti eksponeerimise tavades ühe enam märgatav suund esitada maalikunsti installatiivsete ruumikunstide osana, või/ka maalikunsti tavapärasest erinevatel alusmaterjalidel – maalingud seintel/kiledel, suureformaadilised tööd paberil, maalikunsti sümbioosid video- ja valguskunsti projektsioonidega jne.
Eriala vaimse tervise huvides on samaväärselt aktuaalne nii võime muutuda, teiseneda, integreerida endasse uusi lähenemisnurki kui võime säilitada püsiväärtusi – nimetame neid siin sõnaga “muutumatud”.
Näitusest on maalikunstnike liidu liikmete kõrval kutsutud osa võtma maalieriala üliõpilased Eesti Kunstiakadeemiast, Tartu Ülikooli maalikunsti õppetoolist ja Tartu Kõrgemast Kunstikoolist.

--

Näitusel "Muutuv ja muutumatu" osaleb kokku ligi sada kunstnikku ja töid on eksponeeritud 150 ringis. See teeb näituse oluliselt mahukamaks kui eelmistel aastatel, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Näituse kuraatori Jaan Ekeni sõnul võtavad kunstnikud oma töödes sõna ka aktuaalsetel teemadel. "Võime öelda, et selline maailm, nagu ta jõuab meile televisiooni ja uudiste kaudu kätte, on ka nendel piltidel. Näeme siin burkaga portreesid, sünkjaid toone, vereplekke. Muutuv ja muutumatu paneb inimese mõtlema, mis on tema jaoks muutuv ja mis on tema jaoks muutumatu. Igaüks defineerib seda iseseisvalt."

bottom of page