top of page

M

EESTI MAALIKUNSTNIKE LIIDU KURAATORNÄITUS, 2013

19. 06– 11. 07. 2013

VAAL GALERII

Kuraator AIMAR KRISTERSON

Olukord on M
Meie tegevuse lähtepunktiks on M
Tegemist ei ole M-klubiga, kuid ikkagi on M
Näitusele pääsemise koodiks on M
Näitusele pääsevad maalid, mille suurus on 100x100 cm ehk M
Näitusele pääsevad maalid, mille suurus on 40x40 cm ehk M
Näituse kujunduse tunnuseks on M
Näituse kujundiks on M

Mage, maal, missioon, mõõt, maksimum, miinimum, moodul, M...
- - -

Teisisõnu, meie tegevus on nüüdsest põranda-alune, sest ka Kunstiakadeemia tegevus, nii nagu kunstikultuurgi, on avaliku ruumi jaoks muutunud varitegevuseks.

Kultuuriministeeriumi avaliku kunstielu kujutava kunsti eelarve on praktiliselt põranda-alune, sest see on nii õhuke.

Ma ei pea siin silmas Kumu, kunstimuuseumi, ülalpidamist. Teiste kultuurivaldkondade nagu spordi, teatri- ja muusikaelu rahastusega võrreldes olemegi justkui olematud. Aga kui vaadata oma valdkonna seisukohalt, võiks öelda, et tegelikult poleks vaja kultuuriministeeriumi ega vist isegi seda õhukest riiki oma ametnikega meie kukil, kelle ülalpidamiseks viskleme päevast päeva.

Ausalt öeldes pole tolku ei Kunstnike Liidust ega ka kultuurkapitalist. Kuigi me oleme lennukad, ei ole me ometi Estonian Air.

Nii jääbki üle vaid M.

---

Tegelikult kõnetab näitus sisemise vabaduse ja väliste piirangutega seonduvaid olukordi. Mitmesugused piirangud on oma siseloomult ahistavad, kuid need loovad struktuuri, mida on võimalikult kerge ohjata. Tulemuseks võib olla liiga lõpetatud riik või politseiriik, mille ühiskonnast kaob õhk. On see uhkuse alus! Kui vaba sa tegelikult oled meeter korda meetrisel pinnal kunstnikuna? Või hoopis veelgi väiksemal neljakümne ruutsentimeetrisel alal! Kõik on korras, kui see ongi sinu vaimule tegelik eneseväljenduse mõõt, võib-olla isegi hoolikalt kaalutletud kompromiss. Olemegi jõudnud kohanemisvõime küsimusteni. Vastused sellele annabki Eesti Maalikunstnike Liidu aastanäitus „M”.

Osalevakd kunstnikud:

Erki Kasemets, Ilmar Kruusamäe, Mari Roosvalt, Uno Roosvalt, Kamille Saabre, Sirja-Liisa Eelma, Nadežda Tšernobai, Owe Büttner, Marju Bormeister, Toomas Sarapuu, Liisi Tani, Ado Lill, Maarit Murka, Eva Jänes, Mati Kütt, Vano Allsalu, Mall Paris, Tiiu Pallo-Vaik, Signe Pokk, Kadri Pihlakas, Maire Koll, Lii Pähkel, Mall Nukke, Tiina Tammetalu, Anne Parmasto, Katarina Meister, Marilyn Jeeser, Kristiina Jakimenko, Urve Dzidzaria, Anatoli Strahhov jt.

t_vike_m (1).gif

NÄITUSEST MEEDIAS:

- POSTIMEES

30,16 m2 maali
 


 

1885676t1hcaa8.jpg
bottom of page