top of page

SUVE TAGASITOOMINE

EESTI MAALIKUNSTNIKE LIIDU KURAATORNÄITUS, 2004

04.08.-30.08. 2004

HAAPSALU LINNAGALERII

Kuraator KREG A-KRISTRING

1-pre-position.jpg

Läänemaad, kus näitus aset leiab, peetakse Eesti üheks positiivseima energiaga piirkonnaks. Suve tagasitoomine on energiaküsimus.


Osalema on kutsutud kõik maalikunstnikud, kes oma hingelt kuuluvad suveparteisse.

Suvel on põhjamaa ainult üürikeseks ajaks paradiis. Kaotatud paradiis, millest räägib ka pärimus on tõenäoliselt ebamugav kuid ületatav eksitus.

Kas me tõesti peame leppima värvitu maailma ja poole aastase lumekattega.

Suve tagasitoomine on projekt, mis tahab selle seisukorra muuta otsustavalt vastupidiseks kõigi reaalsete ja illusoorsete vahenditega.

Suviste maasikatega purk südatalves ja positiivset energiat kiirgav kunst ongi suve tagasitoomise erinevad tahud.


Kreg A-kristring, näituse kontseptsioon, kujundus

http://galerii.kultuurimaja.ee/maali.htm

- - - 

VITAMIINID ON HAAPSALUS
Et leevendada päikesepuudust ja melanhooliat, mida tekitab jahe ja vihmane suvi, avatakse kolmapäeval, 4. augustil alternatiivses suvepealinnas Haapsalus kolm positiivse energiaga täidetud näitust – hea noore eesti kunsti väljapanek “Pre-positsioon” Evald Okase muuseumis ja Haapsalu Kunstikooli galeriis ning Eesti Maalikunstnike Liidu aastanäituse projektid “Olen olnud Haapsalus” ja “Suve tagasitoomine” Evald Okase muuseumis ja Haapsalu Linnagaleriis. 

 

Mara Koppeli kureeritud näitusel “Pre-positsioon” on väljas kolmekümne ühe noore kunstniku teosed – maal, graafika, skulptuur ja foto. Enamik autoreid on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia viimaste aastate jooksul ning jõudnud strateegiliselt tähtsasse iseseisvumise etappi, kus suure tõenäosusega otsustatakse kunstnikuna pinnalejäämine ja läbilöögivõimalused.

Näituse kokkupanekul on püütud jätta igale teosele alles tema omaruum ning mitte asetada neid publiku või kunstimaailma ootustele vastavatesse valmissüsteemidesse. Ometi kujuneb sellele teoste kooslusele üsna tugev selgroog.

1990. aastate kunsti läbinud simulaakrumide pained paistavad selle seltskonna jaoks olevat oma tähtsuse kaotanud, illusioonide, fantaasiate ja tegelikkuste konfliktid tahaplaanile jäänud. Üleminekud suurte ja väikeste küsimuste, sotsiaalse ja isikliku, välise ja sisemise, kujutamise ja abstraktsiooni vahel on paindlikud. Samuti liidab neid kunstnikke kompleksivaba suhe oma väljendusvahenditesse, mis on video- ja meediakunsti buumi taustal esmapilgul ehmatavaltki traditsioonilised. Kõige jõulisemalt on “Pre-positsioonil” esindatud noored maalijad, mistõttu jääb veelkord tõdeda, et kuuldused selle kunstiliigi surmast on olnud tugevasti liialdatud ning uue maali laine võtab üha selgemaid piirjooni.

Mõlemad Eesti Maalikunstnike Liidu näitused tegelevad kohavaimu ning aja – olgu eluperioodide või aastaaegade – kokkupuutepunktidega.

 

Mari Roosvalti kureeritud “Olen olnud Haapsalus” koondab kunstnikke, kel on olnud või on praegu isiklik side Haapsalu linna või selle lähiümbrusega, kes on seal sündinud, elanud või suvitanud, ning teoseid, mis ühel või teisel viisil seda suhet avavad. Aimar Kristerson on kutsunud näitusel “Suve tagasitoomine” osalevaid kunstnikke üles looma ja hoidma oma teoste positiivse energiaga isiklikku ja kestvat suve, mis trotsiks põhjamaist kliimat ja pikendaks alati liiga kaua oodatud ja liiga kiiresti mööduvat sooja ja valget aega.


Näitustel osalevad:“Pre-positsioon”: Valdek Alber, Kaarel Eelma, Deneð Farkas, Heigo Eeriksoo, Minna Hint, Iris Jurma, Triinu Jürves, Alice Kask, Kirke Kangro, Tõnis Kenkmaa, Kaija Kesa, Kaili-Angela Konno, Mara Koppel, Kristi Laanemäe, Eneken Maripuu, Maarit Murka, Paul Mänd, Karl Nagel, Marko Nautras, Kristi Neider, Marilyn Piirsalu, Lii Pähkel-Mällo, Marju Vaher, Eveli Varik, Liina Vedler, Epp Viires, Tjika Rebane, Lembe Ruben, Tõnis Saadoja, Hermes Sarapuu, Helen Tago


“Olen olnud Haapsalus”: Jaak Arro, Epp Maria Kokamägi, Agur Kruusing, Anne Parmasto, Tiit Pääsuke, Mari Roosvalt, Elis Saareväli, Valev Sein, Tiina Tammetalu, Jaan Toomik, Reiu Tüür, Valeri Vinogradov


“Suve tagasitoomine”: Toomas Altnurme, Silva Eher, Jaan Elken, Merike Estna, Rikka Horn, Tiit Jaanson, Ene Korstnik, Katrin Koskaru, Mo Kreegi, Kreg A-Kristring, Ilmar Kruusamäe, Malle Leis, Airi Luik, Vitali Makar, Leili Muuga, Tiiu Pallo-Vaik, Mall Paris, Alvar Reisner, Uno Roosvalt, Andrus Rõuk, Viive Sterpu, Andres Sütevaka, Epp Viires


Näituse avamine Haapsalu Linnagaleriis 4. augustil kell 16.
Näituste avamine Evald Okase muuseumis 4. augustil kell 17.
Näitused Evald Okase muuseumis ja Haapsalu Kunsikooli galeriis on avatud 19. augustini, näitus Haapsalu Linnagaleriis 30. augustini.


Kõik on oodatud!
Pressiteksti koostas Anu Allas

FOTOD HAAPSALU LINNAGALERII KODULEHELT:

bottom of page