top of page

EST.EETILINE

EESTI MAALIKUNSTNIKE LIIDU AASTANÄITUS 2018

PÄRNU UUE KUNSTI MUUSEUM

15.04. - 29.05.2018

Kuraatorid JAAN ELKEN ja MARI ROOSVALT

Kuraatorituurid: Jaan Elken

30415130_298030840729160_175644397825897

Maalikunsti ja esteetika vahele oleks tava-arusaamade järgi otsekui võrdusmärk asetatud.

Kuigi mõõdikud on ühelt poolt justkui subjektiivsed, on kunstiajalugu platvormiks võttes lihtsam just tagasivaateliselt näha harmoonia katkematut punast joont, mis kõigele vaatamata kunstiloomet koos hoiab ja on esteetilise kindlust truult valvanud. Harmoonia ja/või esteetilisus on teadupärast lausa matemaatiliste valemite abil kirjeldatavad parameetrid. Täna võib nentida, et esteetiliste väärtushinnangute konglomeraat, mis kunstielu ümbritseb ja saadab, on otsekui plahvatuslikult paisuv ja laienev universaal-leksikon maalikunsti jaoks. Kuid mil määral toimub kunstiliigi enda sees varjatud ja avalik vastupanuliikumine esteetiliste kaanonite, mõnede silmis ka „korrumpeerunud ja aegunud“ väärtussüsteemi vastu?  Poliitilisel maastikul on uuskonservatiivsus ja traditsionalism tõusulainel, näitus püüab mh kaardistada erinevate liikumiste vasteid kultuuriväljal ja uurida eetiliste ja esteetiliste väärtuste ning moraaliprobleemide jõudmist lõuendile.  

Näitusele ootame nii teadlikult iluelamust ülevõimendavaid töid, kui ka esteetikast kui sellisest väärtuspõhiselt ülevaatavas võtmes loodud maaliloomingut. Maalikunsti definitsioonid jätame sellega lahtiseks, kuid korraldajad jätavad endale õiguse loobuda loomingulistest lahendustest, mille eksponeerimist ja säilimist Uue Kunsti Muuseum ei suuda tagada või mis kujundatud näitusetervikuga kokku ei kõla. Eelistatud on 2017 ja 2018 aasta looming.

Näitusele on oodatud on ka kunstierialade üliõpilaste ja maalikunstnike liitu mitte kuuluvate professionaalsete kunstnike looming.

Näituse kontseptsioon ja kujundus: Jaan Elken

näituse korraldus: Mari Roosvalt

NÄITUSEL OSALEVAD: 

Maarit Murka, Enne Põldroos, Lola Liivat, Andro Kööp, Terje Krupp, Maria Sidljarevitš, Johanna Mudist, Manfred Vainokivi, Ashot Jegikjan, Maarja Nõmmik, Lev Vassiljev, Jüri Arrak, Ivika Luisk, Andres Koort, Matti Vainio, Liisi Örd, Juss Piho, Ove Büttner, Lii Pähkel, Kalli Kalde, Maigi Magnus, Kamille Saabre, Aapo Pukk, Liisa Kruusmägi, Eneli Luiga, Ulvi Orro, Alo Valge, Tiiu Rebane, Kristiina Kaasik, Kadri Bormeister, Pille Ernesaks, Lilian Mosolainen, Vano Allsalu, Urve Küttner, Uno Roosvalt, Tiiu Pallo-Vaik, Tiit Priidel, Stanislav Antipov, Kairit Orgusaar, Piret Rohusaar, Piret Kullerkupp, Olesja Katšanovskaja, Mati Kütt, Margus Tiitsmaa, Maret Suurmets Kuura, Ly Kaalma, Cristelll (Kristel Kütt), Karin Strohm, Jane Rähn, Jana Kelus, Ivi Arrak, Herlet Elvisto, Helle Lõhmus, Heli Tuksam, Mauri Gross, Gennadi Kurlenkov, Eve Kruuse, Eva Jänes, Eero Ijavoinen, Enn Tegova, Einar Vene, August Künnapu, Anne Moggom, Saskia Järve, Martin Kaares (QBA), Meeta Eliise Veigel, Peeter Must, Mari Roosvalt, Karl-Kristjan Nagel, Toomas Altnurme, Andrus Rõuk, Marju Bormeister, Veiko Klemmer, Eha Luik, Vilen Künnapu, Kati Kirotar, Jaan Elken, Nelly Drell, Tiia Külv, Lepparu,Silvi, Jane Remm, Kuzja Zverev, Paap Nõmm, Mari-Liis Sõrg, Mall Nukke, Rait Rosin, Leelo-Mai Aunbaum, Ivar Kaasik, Epp Viires, Siiri Jüris, Leho Rubis, Maarja Nõmmik, Anatoli Strahhov, Anne Parmasto, Ilmar Kruusamäe, Sirje Petersen, Triin Kristenson, Mikk-Artur Ostrov .

bottom of page