top of page

PRE-POSITSIOON

EESTI MAALIKUNSTNIKE LIIDU KURAATORNÄITUS, 2004

05.08.-19.08. 2004

EVALD OKASE MUUSEUM HAAPSALUS

ja

HAAPSALU KUNSTIKOOLI GALERII

Kuraator MARA KOPPEL

1-pre-position.jpg

Mara Koppeli kureeritud näitusel ,,Pre-positsioon” on väljas kolmekümne noore kunstniku teosed – maal, graafika, skulptuur ja foto.

Enamik autoreid on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia viimaste aastate jooksul ning jõudnud strateegiliselt tähtsasse iseseisvumise etappi, kus suure tõenäosusega otsustatakse kunstniku pinnalejäämine ja läbilöögivõimalused.

Näituse kokkupanekul on püütud jätta igale teosele alles tema omaruum ning mitte asetada neid publiku või kunstimaailma ootustele vastavatesse valmissüsteemidesse. Ometi kujuneb sellele teoste kooslusele üsna tugev selgroog.

1990. aastate kunsti läbinud simulaakrumide pained paistavad selle seltskonna jaoks olevat oma tähtsuse kaotanud, illusioonide, fantaasiate ja tegelikkuse konfliktid tahaplaanile jäänud. Üleminekud suurte ja väikeste küsimuste, sotsiaalse ja isikliku, välise ja sisemise, kujutamise ja abstraktsiooni vahel on paindlikud. Samuti liidab neid kunstnikke kompleksivaba suhe oma väljendusvahenditesse, mis on video-ja meediakunsti buumi taustal esmapilgul ehmatavalt traditsioonilised.

Kõige jõulisemalt on ,,Pre-positsioonil” esindatud noored maalijad, mistõttu jääb veelkors tõdeda, et kuuldused selle kunstiliigi surmast on olnud tugevasti liialdatud ning uue maali laine võtab üha selgemaid piirjooni.

Anu Allas

Osalevad:
Deneš Farkas, Kirke Kangro, Alice Kask, Tõnis Kenkmaa, Tõnis Saadoja, Valdek Alber, Kaarel Eelma, Marko Nautras, Eveli Varik, Maarit Murka, Hermes Sarapuu, Lembe Ruben, Minna Hint, Kaija Kesa, Eneken Maripuu, Paul Mänd, Karl Nagel, Heigo Eeriksoo, Kaili-Angela Konno, Marylin Piirsalu, Marju Vaher, Iris Jurma, Triinu Jürves, Mara Koppel, Kristi Laanemäe, Kristi Neider, Liina Vedler, Lii Pähkel-Mällo, Helen Tago, Tjika Rebane, Epp Viires

Kuraator Mara Koppel.

NÄITUSEST MEEDIAS:

- SIRP

https://dea.digar.ee/cgi-bin/dea?a=d&d=sirp20040819.1.11

FOTOD EVALD OKASE MUUSEUMI KODULEHELT:

bottom of page